Placeholder image

Leerlingen De Meerpaal toveren hun lokaal om tot WK 'fanzone' - en bespreken daarbij ook de kinderrechten

30 november 2022
Leerlingen De Meerpaal toveren hun lokaal om tot WK 'fanzone' - en bespreken daarbij ook de kinderrechten

Wie het knaloranje lokaal van groep 4/5 'Smaragden' van de Leidse basisschool 'De Meerpaal' binnenloopt, kan niet om het WK heen. Meesters Bram Kerssemeijer en Ole Borsboom besteden met hun zelfbedachte oranje 'fanzone' aandacht aan de positieve én minder positieve kanten van het WK.

De knaloranje geschilderde muur met daarop een groot voetbalveld eist gelijk de aandacht op in het lokaal. Naast het veld zijn foto's van de spelers van het Nederlands elftal met kneedgum opgehangen - zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn op de muur. De kinderen van de klas gebruiken de muur en de foto's om de opstelling van Nederland per wedstrijd te voorspellen. Ze krijgen punten voor iedere speler die ze goed opstellen.

Dat was aan het begin nog best lastig, vertelt meester Bram Kerssemeijer: "Ze moesten er eerst achter zien te komen hoeveel spelers er per team in het voetbalveld staan. Eerst dachten ze een stuk of zesentwintig, maar als snel kwamen ze erachter dat het niet voor niets een 'elftal' heet." Het idee is dat de kinderen de wedstrijden kijken en dan gelijk zien hoeveel punten ze hebben gescoord. Hierdoor zijn ze allemaal heel erg betrokken bij het toernooi, ook als ze niet zoveel met voetbal hebben.

Verrassing
Het initiatief voor het oranje lokaal kwam van Kerssemijer en zijn collega Ole Borsboom, allebei groot voetbalfan. Op een zaterdagavond sloegen ze aan het schilderen. De oranje muur was die maandag niet alleen een verrassing voor de leerlingen, ook de directie wist van niets. Kerssemijer: "Dat vonden we nog wel even spannend. Gelukkig reageerden ze heel enthousiast." De school wordt over een halfjaar gesloopt en verhuist dan naar een nieuw gebouw, daarom kon er rechtstreeks op de muur worden geschilderd.

Het plafond hingen de meesters vol met vlaggetjes en oranje versieringen. De kinderen hebben de vlaggen van alle deelnemende landen nagetekend en ook zijn er diverse boeken rondom het thema 'WK voetbal' in het lokaal uitgelicht, om het lezen te stimuleren.

Andere klassen zijn jaloers op groep vier/vijf. Kerssemeijer: "Vooral de kinderen uit groep zeven en acht zijn erg enthousiast. Twee leerlingen uit groep zeven hebben bijvoorbeeld al een keer geholpen met het maken van een opstelling. Zo kunnen zij ook weer oefenen met praten voor een groep."

Kinderrechten
Natuurlijk is de kritiek die het WK krijgt niet aan de meesters voorbij gegaan. Kerssemeijer: "Ik vind dat we het er in de klas en op school over moeten hebben, maar ik vind ook dat we Oranje moeten kunnen supporten." Mensenrechten zijn best een ingewikkeld thema voor deze leeftijd, dus focust de klas vooral op de OneLove-campagne van het WK, waarbij ze benadrukken dat iedereen welkom is bij de sport. Een leerling kwam zelf met het idee om daarnaast ook aandacht te geven aan kinderrechten. Ze leren over kinderrechten en mogen ook zelf bedenken wat zij belangrijke kinderrechten vinden.

Wat als Oranje eruit ligt? Ook daar is een oplossing voor: "We hebben veel kinderen met een Marokkaanse achtergrond in de klas, dus wie weet gaan we dan het Marokkaanse team volgen. Maar voorlopig doet Nederland het nog goed."Bron: LeidschDagblad, 30 november 2022