Karton en restafval scheiden ze wel, maar veel scholen hebben op dit moment geen aparte bak voor bijvoorbeeld plasticafval. Dat moet anders vindt Tinga. "Het zou vanzelfsprekend moeten zijn. We zijn bezig met een circulaire economie, maar vergeten de basis." Hij wil hiervoor aandacht vragen door ongeveer driehonderd kilometer te suppen door het hele land.
Tijdens zijn expeditie bezocht Tinga meerdere basisscholen om er met kinderen over te praten. Ook verzamelde hij kaarten die hij in Den Haag wil aanbieden aan Kamerleden. Zij moeten er voor zorgen dat er wetgeving komt die afval scheiden op scholen normaal maakt.
Stok
Op dit moment wordt het afval van scholen gezien als bedrijfsafval. Dat is voor veel scholen onpraktisch en brengt extra kosten met zich mee. Tinga hoopt dat er beleid komt om afval scheiden op scholen te regelen zonder dat dit ten koste gaat van onderwijsgeld.
Voor het Stadhuis in Leiden stond wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) klaar om het initiatief van Tinga te steunen. "Ik ben eigenlijk verbaasd dat we dit nog niet hebben", zei ze. Zelf kan ze het probleem alleen niet oplossen. "We kunnen het niet afdwingen. Daarvoor missen we een spreekwoordelijke stok om mee te slaan."
Klik hier voor het youtube filmpje.
Bron: Sleutelstad.nl, 9 september 2021