Placeholder image

Extra feestelijk begin van het nieuwe basisschooljaar op de 'Prins Willem-Alexander' Leiderdorp

31 augustus 2021
Hoe onderstreep je het feestelijke van een nieuw schooljaar waarin corona nog maar nauwelijks voor restricties zorgt? Door de rode loper uit te rollen, weten ze ook op basisschool Prins Willem-Alexander in Leiderdorp.

Vroeger gebeurde dat alleen bij de schoolmusical, maar het virus veranderde dat. Was er weer eens een lockdown ten einde, dan werd het tien meter lange gevaarte uit het magazijn gehaald en beseften leerlingen dat er extra reden was om te stralen. Ook deze maandagochtend werkte dat zo, tussen de juffen en meesters die er al evenveel zin hebben.

Na tijden waarin dan weer dit en dan weer dat niet mocht, lijkt inmiddels bijna alles weer mogelijk. Zo hoeven kinderen niet langer thuis te blijven bij een 'gewone' verkoudheid, een regel die tot het einde van het vorige schooljaar voor veel thuiszitten zorgde. Terwijl dat volgens directeur René Martens 'zeker bij chronische verkoudheid eigenlijk niet hoefde."

Verder beleeft het schoolreisje een glorieuze terugkeer: „En we hebben het zo gepland - in het begin van het schooljaar - dat kinderen er niet een heel jaar hoeven op te wachten."

Ook zijn er 'meer leuke dingen mogelijk', door de extra gelden van het Rijk om achterstanden weg te werken en het 'sociale' op te halen. Zo komt er in oktober een technische week voor alle groepen, in samenwerking met Technolab Leiden.

Zeven ingangen
Omdat volwassenen nog wel afstand van elkaar moeten houden, blijven voorlopig de zeven verschillende ingangen in gebruik voor ouders die kinderen - buiten - ophalen en afzetten. Rond het grote openingsmoment werd de 1,5 meter gewaarborgd door op het veld te verzamelen. „Daar was genoeg ruimte om te keuvelen over het nieuwe jaar, nieuwe schoenen en wat al niet", merkte de directeur.

Het schoolgebouw aan de Leeuwerikstraat is zeven jaar oud en dat betekent volgens hem dat het bij ventilatie 'een behoorlijk stuk verder is dan oudere gebouwen': „Zo zorgt het circulatiesysteem, dat helemaal is doorgemeten, ervoor dat de CO2-meters die in ieder lokaal en op ieder leerplein staan en die van afstand worden gecontroleerd, steeds ver onder de maximale waarden bleven. Mocht dat veranderen, dan kunnen nog steeds ramen open."

,,Mede door de hoge vaccinatiegraad heeft het team een gevoel van veiligheid'', meldt Martens. „We hebben er ook alle vertrouwen in dat het leerproces dit jaar fysiek kan doorgaan. Zo niet, dan kunnen we weer snel schakelen naar online als dat nodig is."

Bron: LeidschDagblad, 30-08-2021