Placeholder image

Leerlingen van de Lorentzschool maken virtuele ruimtereis met de SpaceBuzz

07 april 2021
LEIDEN - Hoewel schoolreisjes in de coronacrisis vrijwel allemaal zijn afgelost, mocht groep 7 van de Lorentzschool in Leiden vandaag een wel heel bijzondere reis maken: een uitstapje door de ruimte. Zij maakten met raketvoertuig de SpaceBuzz een virtuele ruimtereis onder leiding van astronuit André Kuipers.

Al weken bereiden de 116 leerlingen in groep 7 van de Lorentzschool in Leiden zich voor op hun allereerste virtuele ruimtereis. De gangen van de school hangen vol tekeningen over het heelal, raketontwerpen en planetariums. 'We richten ons al jaren op wetenschap en techniek, ook voor de jongere kinderen. De SpaceBuzz past heel goed in ons idee van hoe we die techniek vorm geven,' vertelt directeur van de Lorentzschool John van Bezouw.

'Het is een fantastische ervaring,' gaat Van Bezouw verder. Hij hoopt dat de kinderen zich via de SpaceBuzz niet alleen bewust worden van de schoonheid maar ook van de kwetsbaarheid van de aarde. 'Maar voor de kinderen is het vooral leuk om in de spaceshuttle te stappen en mee te maken wat er allemaal gebeurt.'

André Kuipers
De SpaceBuzz maakt gebruik van Virtual Reality brillen waardoor het voor de kinderen net lijkt alsof ze echt in de ruimte zweven. Tijdens de virtuele ruimtereis worden de kinderen begeleidt door een video van de Nederlandse astronaut André Kuipers, die uitleg geeft bij alles wat de kinderen zien.

'Ze gaan door de dampkring, maken een uitstapje naar de maan en vliegen langs de aarde,' vertelt SpaceBuzz Mission Specialist Ashanti Lavooij die de SpaceBuzz opereert. 'Dan zien ze het Noorderlicht, een orkaan en de dag- en nachtcyclus van de aarde.' Volgens Ashanti is het juist in coronatijd belangrijk dat kinderen zulke 'uitjes' kunnen maken.

Daarnaast hoopt Ashanti net als John van Bezouw dat de ervaring kinderen aanzet om ambassadeur van de Aarde te worden. 'Zodat ze er goed voor gaan zorgen. Het is maar een heel klein fragiel bolletje in een grote ruimte,' legt Ashanti uit.

Coronaproof
Bij de SpaceBuzz worden de coronamaatregelen nauwlettend gevolgd. Zo dragen Ashanti en haar collega's mondkapjes en handschoenen, en blijft de SpaceBuzz buiten staan. 'We hoeven niet bij de school naar binnen,' aldus Ashanti. Ook wordt ervoor gezorgd dat de klassen niet met elkaar mengen, en wordt de anderhalve meter afstand zoveel mogelijk in acht genomen.

Bron: Unity.nu, 6 april 2021