Placeholder image

Leiden wil zijn leraren en verpleegkundigen niet kwijt: onderzoek naar gratis parkeren voor vitale beroepen

16 juli 2020
Gratis parkeervergunningen voor automobilisten van buiten de stad die in werkzaam zijn in de sectoren zorg, veiligheid en onderwijs. Of dat kan, laat parkeerwethouder Ashley North (GroenLinks) komend najaar onderzoeken. Hij reageert daarmee op klachten van verschillende Leidse onderwijskoepels. ​​​​​​​Bron: Leidsch Dagblad, 15 juli 2020

Een aantal scholen beweert namelijk dat een aantal leraren niet in Leiden wil werken omdat de parkeertarieven er hoog zijn. Dat leidt op termijn tot een lerarentekort van tien tot vijftien procent, schatten de onderwijsorganisaties van zowel middelbaren als basisscholen. Volgens oud-docent North en enkele andere raadsfracties is dat wat al te sterk aangezet, en áls er al een voorkeursregeling moet komen, dan ook voor andere vitale beroepsgroepen zoals zorg, brandweer en politie.

Volgens North wordt het er voor de gemeente in ieder geval niet makkelijker op, want er bestaan al allerlei aparte regelingen voor bijvoorbeeld verenigingen, mantelzorgers en ondernemingen. ,,Maar ik laat onderzoeken of vitale beroepen daaraan toegevoegd kunnen worden. Daarbij moet het bijvoorbeeld wel controleerbaar blijven en er niet voor zorgen dat iedereen met een vitaal beroep opeens de fiets of het openbaar vervoer laat varen om vervolgens met de auto te komen.''

North deed zijn toezegging tijdens de behandeling van zijn nieuwe parkeermaatregelen. Die houden onder meer in dat betaald parkeren in zowat de hele stad wordt ingevoerd en dat de tarieven ook fors stijgen. Mede daarom stelde Partij Sleutelstad voor, daarbij gesteund door de VVD, om enkele dagen per week het eerste parkeeruur in Leiden gratis te maken voor bezoekers van de stad. Dat zou goed zijn voor de winkeliers, maar stuitte direct op verzet van de progressieve partijen. ,,Ik zou niet weten waarom we het aantrekkelijk moeten maken voor bezoekers om met de auto te komen'', aldus Alex Friso van GroenLinks.

Wat in Leiden wel wordt ingevoerd is een systeem waarbij bezoekers aan de stad korting op een parkeerkaartje krijgen als ze vooraf reserveren.

Bron: Leidsch Dagblad, 15 juli 2020