Eén ding valt een beetje tegen bij het bezoek dat onderwijsminister Arie Slob deze donderdag brengt aan drie basisscholen in Leiden-Noord. Zodra iemand de hoop uitspreekt direct na de meivakantie de deuren weer helemaal te kunnen openen, dan laat hij dat open.
„Het is niet dat we het niet volhouden", meldt Harmanneke Ensing, directeur van basisschool De Springplank. „Het is meer dat we zo hoopten nog een week of tien voor de grote vakantie te hebben om zaken te repareren."
Want er wórden achterstanden opgelopen door de coronacrisis, daar is iedereen het over eens. Niet alleen doordat de eerste weken na het sluiten van de schooldeuren vooral stof werd herhaald, maar ook doordat niet iedere leerling even makkelijk op afstand werkt.
En het mooie in Leiden is, zo vindt ook de minister, dat daar zo hard wordt gewerkt om ook die kinderen 'mee te krijgen'. Bijvoorbeeld door ze, ook wanneer hun ouders geen urgente beroepen hebben, op school te laten werken wanneer dat thuis niet gaat. En ze daar ook nog even lekker te laten gymmen en spelen.
Slob: „Daar hebben we ook bewust ruimte voor geboden, als men zich maar aan de voorschriften houdt." Een volgende stap is dat, wanneer de scholen zich zorgen maken over bepaalde leerlingen, ze een beroep kunnen doen op 'partners' die de gemeente heeft aangedragen. Bijvoorbeeld om bij moeilijk startende leerlingen al wat eerder op de dag te vragen hoe het gaat. Zo kunnen scholen zich wat meer op het eigen schoolwerk richten.
Voor de crisis was al bekend dat de drie scholen, die één gebouw delen, flink wat leerlingen tellen die extra ondersteuning nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld doordat de ouders anderstalig zijn, laagopgeleid en/of weinig draagkrachtig. De corona kan dergelijke kwetsbaarheden vergroten. „Neem ouders die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Die kunnen hun kinderen dus ook niet helpen met lezen", weet Evi van der Meer, schoolleider van basisschool De Singel.
Een van de manieren om thuiswerken te stimuleren is dat klassenassistenten online met die leerlingen gaan lezen. Maar wat leert de crisis? Dat er nieuwe kwetsbaren bij komen. „Ook omdat het niet meevalt om de hele dag op elkaar te zitten", weet Suzanne Fallaux, directeur van basisschool De Viersprong. „Dat kan voor extra spanningen zorgen." En wat te denken van leerlingen die, nu de structuur van school is weggevallen, voor het middaguur niet uit bed te krijgen zijn?
Toen de scholen voor het eerst thuiswerkpakketten uitdeelden, kwamen alle ouders langs. En de hoop is dat dat maandag opnieuw gebeurt wanneer docenten het werk voor de komende weken uitdelen. „Dan kun je ze even in de ogen kijken en vragen hoe het gaat. Echt contact is heel belangrijk", beseft Fallaux meer dan ooit.
Bron: LeidschDagblad, 3 april 2020