Placeholder image

Op basisschool De Meerpaal staat komende weken plastic centraal

04 maart 2020
De leerlingen van openbare basisschool De Meerpaal in de Leidse Merenwijk nemen de komende weken plastic onder de loep. Wat is plastic eigenlijk voor stof, wat kun je er allemaal mee doen en wat doen we met plastic nadat we het gebruikt hebben. Ze zien allemaal het plastic afval op straat, maar schrikken nog wel als Plastic Soup Surfer Merijn Tinga vertelt dat ze ook allemaal plastic inademen. Bron: Sleutelstad, 3 maart 2020
Zes weken lang staat plastic centraal, van groep 1 tot en met groep 8 gaat De Meerpaal ermee aan de slag. Ze gaan leren hoe plastic gemaakt wordt, wanneer het voor het eerst is gebruikt en vooral wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat plastic in zee beland en in hele kleine deeltjes weer op je bord belandt als je bijvoorbeeld een stukje vis eet. En ze gaan met plastic materialen nieuwe producten en kunstwerken maken en die worden in de tweede helft april op school tentoon gesteld.

Zie hier een reportage van Gerry van Bakel over de aftrap van het plasticproject waar de schoolbreed aan gewerkt wordt op De Meerpaal.

De eerste dag na de voorjaarsvakantie is er vooral gebrainstormd over plastic. Op dinsdagochtend kwam de eerste gast, de Leidse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga die twee jaar geleden de Tweede Kamer wist te overtuigen een wetsvoorstel te maken om statiegeld te gaan zetten op kleine plastic flesjes. De kinderen van groepen 6, 7 en 8 zien zelf ook vaak plastic afval op straat liggen. Sommigen rapen het op, anderen bekennen dat ze er wel eens moedeloos van worden. Want er ligt zoveel. En dat geldt ook voor alle plastic verpakkingen in de supermarkt. Ze erkennen ook dat plastic wel goed is om van alles mee te doen en eigenlijk onmisbaar. Alleen niet zo'n lekker idee als je het vervolgens ook zelf opeet en inademt.

Merijn Tinga komt graag op scholen vertellen over zijn missie om wegwerpplastic en de 'plastic soup' in de oceaan aan te pakken. "Deze kinderen praten er thuis ook weer over. Die bewustwording is heel erg belangrijk. Niet alleen wat betreft plastic maar onze hele maatschappij die is ingericht op eenmalig gebruik en dan weer weggooien. Dat moet veranderen."

Na drie kwartier praten en vragen stellen is de concentratie een beetje weg bij de leerlingen, maar zijn er nog steeds vragen. Tinga belooft alle vragen van De Meerpaal die ze via zijn youtube-kanaal of instagram-account stellen te zullen beantwoorden.

Leerkrachten Hilde Hooites Meursing van groep 6 en Menno Hockx van groep 4 vinden het leuk om er in hun groepen mee aan de slag te gaan. "De kinderen weten al best veel en zijn erg enthousiast. En ook de ouders reageren goed op dit nieuwe project." Van alle kanten wordt het plastic knutselmateriaal de school in gedragen waar de leerlingen de komende weken in hun 'crealabs' onder begeleiding van studenten van de kunstklas op de Leidse PABO aan het werk gaan met de meer creatieve invulling van het thema.

Op 22 april worden de eindwerkstukken die bij dit schoolbrede project worden gemaakt tentoongesteld in de centrale hal van de school.

 
Voor meer foto's klik hier.

Bron: Sleutelstad, 3 maart 2020