Placeholder image

Leidse scholen pleiten opnieuw voor gratis parkeerplek leraren

02 maart 2020
Leraren die niet in Leiden wonen maar er wel lesgeven, moeten tijdens schooluren gratis hun auto kunnen stallen. Bron: LeidschDagblad, 26 februari 2020

Daarvoor pleiten de Leidse onderwijskoepels Scol en Proo in een brief aan de gemeenteraad. Dat doen de twee omdat hun voorstel, dat al enkele keren eerder uitdrukkelijk is geopperd, met geen woord terugkeert in de recente parkeernota's van het stadsbestuur.

Scol en Proo vertegenwoordigen samen 43 scholen met in totaal 1550 medewerkers. Veel leraren komen van buiten Leiden, en vaak met de auto. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen en vergunningen - drie per school - is lang niet toereikend. Daardoor worden leraren met stevige parkeerkosten geconfronteerd, terwijl de concurrentie op de 'transfermarkt' voor onderwijzend personeel groot is. In andere steden worden betere (parkeer)faciliteiten geleverd.

Onderwijswerkgevers mogen niet het parkeergeld voor hun docenten betalen, en slechts een beperkte bijdrage doneren voor een ov-pas. 'De extra parkeerkosten die leraren moeten maken, is nu al een van de redenen waarom personeel vertrekt naar scholen buiten de stad'.

Daarom pleiten Scol en Proo er nogmaals voor om leraren, tussen 8.00 en 17.30 uur, kosteloos in Leiden te laten parkeren op schooldagen. Eerder deed het Stedelijk Gymnasium op eigen houtje ook al een dergelijke oproep. In de gemeenteraad kan het voorstel rekenen op steun van D66 en de Partij voor de Dieren. Andere partijen hebben zich er nog niet duidelijk over uitgesproken.

Bron: LeidschDagblad, 26 februari 2020