Placeholder image

Technolab vaker naar scholen toe

04 oktober 2016
Het Technolab gaat steeds vaker naar de scholen toe. De mensen van de technische, educatieve werkplaats in Leiden merken dat het voor scholen vaak lastig is om naar het lab aan de Zweilandstraat te komen. „Ze moeten dan ouders en vervoer regelen. Door naar de scholen toe te gaan, nemen we een last bij de scholen weg”, zegt Wesley van der Velde van Technolab. (Bron: Leidsch Dagblad, 4 oktober 2016, Janneke Dijke)

De workshops 'Praten met apparaten' en 'Duurzaam mobiel' worden al op scholen gegeven. Daar komt vanaf deze maand een lesvorm bij: de Maakbus. De naam roept het beeld op van een ouderwetse Volkswagencamper vol technische apparatuur.

„Zoiets was inderdaad ons originele plan”, vertelt Van der Velde. „We dachten aan een elektrische bestelbus om de apparaten mee te vervoeren, om op de scholen een werkplaats in te richten. Een bus als werkplaats inrichten lijkt nog leuker, maar dan heb je echt een vrachtwagen nodig en een apart rijbewijs. Dat is sowieso niet haalbaar.”

Helaas bleek ook de elektrische bestelbus een brug te ver. Het project ’de Maakbus’ is daarom aangewezen op stints, een soort elektrisch aangedreven bakfietsen die het Technolab ook gebruikt voor andere workshops.

Apparatuur kon worden aangeschaft dankzij een crowdfundingsactie, die 50.000 euro opbracht. Fondsen droegen een ton bij. Technolab hoopt nog eens 50.000 euro van bedrijven te krijgen, zodat het project twee jaar kan draaien.

Laser

Met de stints vervoert Technolab vanaf deze maand allerlei hightech én traditionele apparatuur. De bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen meedoen. Van alles is mogelijk. „Kinderen kunnen een figuurtje maken van allerlei onderdelen uit apparaten. Die onderdelen moeten ze aan elkaar solderen”, zegt Brigitte van Ark, samen met Van der Velde de motor achter de Maakbus. 

Stickers ontwerpen om op kleding te plakken is een andere mogelijkheid. Brigitte: „Die kunnen we met een lasersnijder uitsnijden. Die staat in onze werkplaats, die kunnen we niet meenemen. Maar als een klas een paar weken achter elkaar les van ons krijgt, kunnen wij de ontwerpen tussendoor uitsnijden.”

Ze laat 3D-pennen zien, vergelijkbaar met een lijmpistool, waarmee je zelf iets driedimensionaals kunt maken. „We gebruiken hier bioplastic voor, gemaakt van mais.” Traditioneler is de les over oude ambachten. Van der Velde: „We kunnen bijvoorbeeld uitleg geven over verschillende soorten zagen. De inspiratie komt bij Jamie Oliver vandaan: hij legt uit hoe je verse vis herkent, omdat de meeste mensen geen idee meer hebben hoe je dat doet. Datzelfde geldt volgens mij voor gereedschap.”

Geld

De Maakbus doet deze week zijn eerste ronde langs scholen in Leiden en omgeving. Het thema is ’klein duurzaam Leiden’, vooruitlopend op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. „We hebben geld gekregen van het Madurodam Steunfonds, om Leiden na te bouwen in een duurzame vorm.” Scholieren werken hier de komende dagen aan. Het resultaat is op 10 oktober in het stadhuis van Leiden te zien.

Ondanks de workshops op scholen blijft Technolab ook allerlei lessen aan de Zweilandstraat geven. Het lab was eerder gevestigd in Museum Boerhaave, maar moest daar vanwege de verbouwing van het museum uit. De werkplaats is nu neergestreken in het oude zwembad naast het Da Vinci College. 

„Hier kunnen we soms ook samenwerken met het technasium van het Da Vinci”, vertelt Van der Velde. Vanaf november wil hij in de technasiumwerkplaats van de school een buitenschools project opzetten voor jongeren van 10 tot 16 jaar. „Ik wil dan met hen 3D-printers gaan bouwen.” Aanmelden en om meer informatie vragen kan via info@technolableiden.nl.