Placeholder image

Een goed begin van de schooldag

07 november 2018
Gezond eten? Op basisschool Woutertje van Leyden doen ze niet anders. Cakejes en snoep zijn verboden. Brood en macaroni bepalen het beeld in trommels en bakjes. Bron: www.leidschdagblad.nl, 7 november 2018

Maar tijdens het Nationaal Schoolontbijt wordt het wel benadrukt bij de kleuters. Antwoorden ze 'boterhammen' op de vraag wat er op de tafels staat, dan vult juf Afra aan: „Lekkere bruine." Bij de komkommerschijfjes mogen ze aangeven dat het groente is. Appels zijn juist - gezond - fruit. En ga zo maar door.

Tussendoor laten de jongedames en -heren weten het een heel gezellig begin van de woensdag te vinden. Wat wil je ook met de leukste tafelgenoten van de hele wereld? Of minimaal de leukste van Groenoord, Nieuw Leiden en de Maresingel tot aan de eigen, bij het Huigpark gelegen Houtmarkt.

Vraag of er thuis altijd wordt ontbeten en de antwoorden lopen flink uiteen. De een meldt dat hij voor school altijd twee boterhammen naar binnen werkt. Een ander onderstreept het belang van het op 2.500 basisscholen geserveerde ontbijt door te melden dat het 's morgens te druk is voor zulke zaken. Zo niet bij Evan. Die kreeg thuis keurig een bakje muesli voorgeschoteld. Want, zo redeneerde vader Coen, „Het is natuurlijk spannend zo'n schoolontbijt. En dan weet je nooit wat je naar binnen krijgt. "

Waar Miryam vier keer kauwt voordat ze iets doorslikt, jast Sam het middelste, best belegde deel van de boterham er doorheen. ,,De korstjes doe ik wel in mijn broodtrommel.'' Tussendoor vertelt hij buurvrouw Zuzia met haar vleermuizenrokje dat het echt geen Halloween meer is.

Bij Tedros leken ze het schoolontbijt een beetje te zijn vergeten. Na een sneetje met chocopasta en een sneetje met hagelslag hoeft hij op school niets meer. Maar zodra de appels in stukjes zijn gesneden en enkele pitjes vrijkomen, stort hij zich daar vol enthousiasme op. „Die ga ik thuis in de grond stoppen. Want ik wil een eigen appelboom."

Toch blijkt er wel een verbeterpuntje: de tafelschikking. Terwijl de kleuters ontbijten in het klaslokaal waar juf Afra de rekenlessen geeft en alles cijfers ademt, is van de tafel met de beste wil van de wereld geen cijfer te maken. Hooguit een kruis. Dat moet volgend jaar dus anders. Als ze dan tenminste weer in 'De wereld van de cijfers' zitten.

Bron: www.leidschdagblad.nl, 7 november 2018