Placeholder image

OCW-minister Slob bezoekt Anne Frankschool Leiden

14 maart 2018
Vandaag, woensdag 14 maart, brengt minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bezoek aan openbare bassischool Anne Frank in Leiden, in het kader van de week van de Hoogbegaafdheid.
Week van de Hoogbegaafdheid
Van 10 t/m 18 maart 2018 vindt de Week van de Hoogbegaafdheid plaats. Deze week heeft tot doel kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en vooroordelen en misvattingen over hoogbegaafdheid weg te nemen. Door middel van een werkbezoek wil minister Slob aandacht aan hoogbegaafdheid besteden. Als locatie voor het werkbezoek heeft hij openbare basisschool Anne Frank uitgekozen.

Afdeling Nova van Anne Frankschool
De Anne Frankschool in Leiden heeft een speciale afdeling voor hoogbegaafde kinderen: de Nova-afdeling, waar met drie combinatiegroepen voltijd onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen wordt gegeven. De minister spreekt met zowel leerlingen als leerkrachten van Nova. De leerlingen zullen vertellen over de lessen, de extra uitdaging die ze krijgen en hoe zij dit ervaren. De leerkrachten delen hun ervaringen met het lesgeven aan de hoogbegaafde leerlingen, over de signalering van hoogbegaafdheid in de praktijk en wat andere scholen van de ervaringen op de Anne Frankschool (en de leraren in het reguliere deel van de school) kunnen leren.

Leidse Aanpak
Ook de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling is onderwerp van gesprek.
De Leidse Aanpak is een samenwerking van meer dan 40 partners die het belang van talentontwikkeling en het stimuleren van talent voor ogen hebben. De Leidse Aanpak ondersteunt (hoog/meer)begaafde en getalenteerde kinderen en jong volwassenen bij het ontdekken en ontplooien van hun talenten. De betrokken organisaties, waaronder de Anne Frankschool en PROOLeiden, werken samen, wisselen expertise uit en versterken kennis op het gebied van talentontwikkeling en (hoog)begaafdheid.
Namens de Leidse Aanpak zijn wethouder Pauk Dirkse en coördinator Lineke van Tricht bij het bezoek van de minister aanwezig.
Wethouder Dirkse geeft aan dat Leiden als Kennisstad het vinden en benutten van aanwezig potentieel ondersteunt. Samenwerking van alle Leidse onderwijspartners binnen de netwerkorganisatie Leidse Aanpak levert meer op dan allemaal voor onszelf. Goed onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen gaat ook over onderwijskansen!

Openbare basisschool Anne Frank maakt onderdeel uit van de Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden (PROOLeiden). PROOLeiden vormt samen met OBSG Leiderdorp het bestuur van twintig openbare basisscholen in Leiden en Leiderdorp: achttien reguliere basisscholen en twee scholen voor speciaal onderwijs. De stichting verzorgt onderwijs aan ongeveer 5.500 kinderen van 4 t/m 12 jaar. Met bijna 550 medewerkers is PROOLeiden/ OBSG Leiderdorp de grootste werkgever voor primair onderwijs in Leiden/Leiderdorp. 

Kijk hier voor het filmpje over het bezoek van de minister.

Kijk hier voor het bericht op de Facebookpagina van de minister.