Placeholder image

Leidse asielzoekersschool De Houtduif gaat weer dicht

02 juni 2016
LEIDEN - Vrienden en docenten van de asielzoekers uit de Leidse noodopvang zijn in shock na het plotselinge vertrek. In een paar dagen tijd verhuisde het COA alle bewoners van de Wassenaarseweg: naar de uitzetlocatie in Katwijk en naar een asielzoekerscentrum in Petten. Omdat er waarschijnlijk geen nieuwe bewoners naar Leiden komen, moet basisschool De Houtduif zijn deuren weer sluiten (Bron: Leidsch Dagblad, 1 juni 2016, Janneke Dijke)

Vorige week bakten de leerlingen nog koekjes in de klas, om woorden als ’meel’ en ’kneden’ te leren. Nu zitten de leerkrachten van de basisschool aan de Houtmarkt in een leeg klaslokaal en schrijven ze overdrachtrapporten voor de meesters en juffen in Petten. Donderdag brengen ze die naar hen toe, en nemen ze meteen afscheid van hun leerlingen.

Het is kenmerkend voor de werkwijze van het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Asielzoekers worden nogal abrupt van de ene naar de andere plek verplaatst. De leerkrachten van De Houtduif wisten dat, maar weten nu ook hoe dat voelt. ,,Vorige week woensdag zijn ze vertrokken. Wij hoorden dit de dag ervoor, om vier uur ’s middags. De school was toen al uit’’, vertelt Linda van der Zaag, teamleider op De Houtduif. Leerkracht Tamar Zaal: ,,Wij hebben dus geen afscheid kunnen nemen.’’ Haar collega Renk Jan Vissers loopt naar eigen zeggen ’al een paar dagen verdwaasd rond’.

Op andere plaatsen gaat het onderwijs meestal gewoon door als een asielzoeker vertrekt, omdat zijn plekje snel wordt opgevuld. In Leiden maakt het COA hoogstwaarschijnlijk geen gebruik meer van de noodopvang aan de Wassenaarseweg: dat mag tot eind oktober. ,,Als dat echt zo is, gaan wij hier sluiten’’, zegt Van der Zaag. ,,We kijken of we spullen kunnen geven aan de school in Leiderdorp, of kunnen bewaren.’’ Duidelijkheid is belangrijk. Het openbaar onderwijs, verenigd in Proo Leiden, kan het schoolgebouw aan de Houtmarkt niet onbeperkt voor vluchtelingen reserveren die er niet zijn.

De leerkrachten begrijpen niets van de werkwijze van het COA. ,,In Petten moet het onderwijs wéér opgezet worden. Had deze kinderen tot de zomervakantie hier gelaten’’, zegt Van der Zaag. ,,Ik ben als een razende rapporten aan het maken’’, vertelt Vissers. ,,Zodat die leerkrachten weten wat het niveau is van de kinderen die ze in de klas krijgen.’’ Sommigen gingen in hun thuisland nooit naar school. ,,Ze hebben hier in vijf maanden een enorme ontwikkeling doorgemaakt.’’

Vissers, Zaal en hun collega’s moeten weer op zoek naar ander werk. Maar eerst donderdag nog op bezoek bij hun leerlingen in Petten. Dan nemen ze meteen de hoepels en ander buitenspeelgoed mee, die basisschool ELS onlangs aan De Houtduif doneerde.