Placeholder image

Segregatie bedreigt Leidse scholen

19 april 2017
’Witte’ basisscholen trekken gemengde basisscholen in Leiden leeg. Om die tendens te stoppen, moeten er geen dependances van witte scholen vlakbij gemengde scholen gevestigd worden, vinden SP en Groenlinks. De twee partijen willen dat politiek en stadsbestuur veel meer doet om segregatie op scholen tegen te gaan. (Bron: Leidsch Dagblad, 18 april 2017, Loman Leefmans)

Zo moet er een bijeenkomst worden opgezet voor alle Leidse basisscholen, met segregatie als thema. Want anders blijven er witte en zwarte scholen ontstaan en dat vinden de fracties van GroenLinks en de SP een onwenselijke situatie. „We gaan de scholen zeker niet dwingen”, aldus mede-initiatiefneemster Ries van Walraven (SP). „Maar we moeten en kunnen hier met z’n allen veel meer aan doen.”

Haanstraschool

Aanleiding voor het voorstel van Van Walraven en GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft is de Leidse Haanstraschool aan het Rapenburg. Die gaat na de zomer een nevenvestiging openen aan de Stadshouderslaan in de Staalwijk, in het schoolgebouw dat nu nog wordt gebruikt door islamitische basisschool Er-Risčlčh.

De gemengde Teldersschool en de Daltonschool - voorheen De Sleutelbloem - verhuizen wat later van de Boshuizerlaan naar het Kiljanpad en komen dan op een steenworp afstand te liggen van de het nieuwe bijgebouw van Haanstra.

SP en GroenLinks vinden het geen goed plan om die onderwijsinstelling zo dicht bij de gemengde scholen uit Zuidwest onderdak te geven. Ze zijn bang dat de overwegend witte Haanstra-dependance, waar zich al meer dan 70 kinderen voor hebben aangemeld, de witte kinderen uit Zuidwest naar zich trekt. De scholen in Zuidwest, die nog gemengd zijn, houden dan alleen kinderen van allochtone afkomst over. Vaak volgt op een ’witte vlucht’ een ’zwarte vlucht’ en neemt het leerlingaantal van deze scholen in de loop der jaren dusdanig af dat slechts fusies of opheffing resten.

Volgens SP en GroenLinks is het al voor de tweede keer in korte tijd dat de gemeente een situatie creëert waarmee dit kan gebeuren. Aan het Arubapad in de wijk De Kooi werd een groot en peperduur schoolcomplex gebouwd. Daar was het de bedoeling dat álle ouders uit heel Leiden-Noord - ongeacht achtergrond - er hun kinderen op school doen. Desondanks stond de gemeente onlangs toe dat er een nieuwe basisschool, Woutertje van Leyden, aan de rand van de wijk de deuren mocht openen. Daardoor ontstaat mogelijk een ’witte vlucht’ uit noordelijk Leiden.

Kwetsbare groepen

Cijfers die deze problematiek staven heeft Walraven overigens niet. „Maar het gezond verstand zegt toch dat als mensen in geheel gescheiden werelden leven, dat niet goed is. Vooral niet voor kwetsbare groepen.”

Daarom roepen SP en GroenLinks het stadsbestuur op om mogelijke segregatie tegen te gaan, te beginnen met een stadsbrede onderwijsbijeenkomst. Verantwoordelijk wethouder Paul Dirkse (D66) reageert over enkele weken op het voorstel, de verschillende schoolkoepels doen dat deze week al.