Placeholder image

Artikel lid Raad van Toezicht in De Volkskrant

27 december 2016
Afgelopen zaterdag is in De Volkskrant een artikel geplaatst van Guity Mohebbi, lid van de Raad van Toezicht van PROOLeiden. In het artikel 'In 2016 kreeg iedereen het virus van de identiteitspolitiek te pakken' schreef zij een artikel over haar ervaringen. (Bron: De Volkskrant, 24 december 2016)


Publicist en public speaker: Guity Mohebbi
'Ik was een 19-jarig Iraans meisje dat medicijnen studeerde. Toen kwam ik naar Nederland en kreeg ik er heel veel labels bij: vluchteling, buitenlander, vreemdeling, migrant, allochtoon, gelukszoeker. En vrouw, gekleurde vrouw, alleenstaande moeder en tegenwoordig ook vijftigplus.

'Die labels zijn van degenen die ze aan mij geven, ze definiren mij niet. Mijn identiteit wordt onder andere gevormd door mijn relaties met anderen, want daarin ga je vanzelfsprekendheden ter discussie stellen. Daardoor ben ik erachter gekomen dat ik vrij ben om mijn eigen identiteit te kiezen.

'Als politicoloog reflecteer ik ook kritisch op dit land, mijn land. Iemand met wie ik al dertig jaar bevriend ben, zei laatst: 'Als het je hier niet bevalt, waarom vertrek je dan niet?' Ik werd gereduceerd van wie ik ben, tot wt ik ben: een vreemdeling in haar ogen. Zoiets raakt je, als het iemand is van wie je houdt. Ik heb n paspoort, een Nederlands paspoort. Mag ik als Nederlandse van Iraanse afkomst geen kritiek hebben op mijn land?

'Mijn naam betekent 'houden van de wereld'. Wat mij kenmerkt, is de liefde die ik voor veel dingen heb. Ook als ik kritiek heb, is dat uit liefde.'