Placeholder image

Leidse basisschool De Stevenshof gaat parkeerprobleem met stewardessenglimlach en stickers te lijf

09 mei 2022
Leidse basisschool De Stevenshof gaat parkeerprobleem met stewardessenglimlach en stickers te lijf

Ouders en een schooldirecteur die in een rose stewardessenpak, wuivend met een groen vlaggetje, rond de basisschool De Stevenshof lopen. Het heeft iets feestelijks, maar blijkt deze maandagochtend tegelijk zeer serieus te zijn.

Ze willen namelijk op een ludieke en sympathieke manier een probleem aan de kaak stellen dat op meer basisscholen speelt rond ouders die hun kinderen met de auto komen brengen. „Ze kunnen dan bij school zo parkeren of stoppen dat het zicht wordt belemmerd en de situatie zo onoverzichtelijk wordt dat het andere kinderen tegenhoudt om zelfstandig naar school te gaan", weet directeur Martine Molenaar.

Ouders zomaar aanspreken op hun parkeer- en stopgedrag, werkt vaak niet. Merkte ook ouder Joyce Meijer: „Voor je het weet word je uitgemaakt voor kutwijf." En ze bedacht, opfietsend met mede-ouder Hanneke Wessel, een systeem waarin niet het foute parkeren of stoppen wordt bestraft maar het goede parkeren beloond.

De directeur was meteen enthousiast over dit 'omdenken'. Hoe vaak ook zij ouders aanspreekt, ze merkt dat zij het 'niet onder controle krijgt'. En de boa's, die zo nu en dan komen checken, kunnen dat al evenmin: „Waardoor andere ouders weer gaan vragen dan of die dan eindelijk eens bekeuringen gaan schrijven."

Stewardessenglimlach
En wat gebeurt er deze maandag waarop er door het mooie weer minder kinderen met de auto naar school worden gebracht? Doordat stewardessen al zwaaiend met hun vlag rondlopen, rijdt menige ouder spontaan door. En zodra iemand met kinderen aan boord afremt voor school, wordt die met een vriendelijke stewardessenglimlach op vrije parkeerplekken iets verderop in de Antoinette Kleynstraat of een van de buurstraatjes gewezen.
 

De dames in het roze hebben zelfs een sticker in de aanbieding. Het geeft de automobilist het recht om elders in de buurt - dus niét voor de school - in alle rust de auto te parkeren. En aan het eind van de week - de stewardessen zullen er iedere ochtend en middagspits staan - kan de sticker worden omgeruild voor een jaarabonnement op het Stevenshof Very Important Parkeerder Service System.

En de stewardessen merken dat het werkt, bij de meelachende ouders maar ook bij de kinderen aan boord: „Want die zien het lachen, de blije gezichten en merken dat hun ouders worden beloond." Het idee is inderdaad goed, reageert een aangesproken ouder. Probleem is volgens hem dat er niet altijd parkeerplekken in de buurt zijn, zeker niet als het regent en meer ouders als chauffeur dienst willen doen: „Als ik dan mijn auto ergens anders wil neerzetten, zit ik soms bij het winkelcentrum. En dan is het zes, zeven minuten lopen naar school."

Bijna ongelukken
Volgens de stewardessen is dat gewoon een kwestie van goed kijken en je ervan bewust worden dat parkeren of stoppen voor de school echt geen optie is. „Het wordt al snel zo onoverzichtelijk dat kinderen gevaar lopen." Echte ongelukken zijn er gelukkig niet geweest, maar wel veel bijna-ongelukken. „Dat een juf bijvoorbeeld ziet hoe een kind bijna onder een auto komt", meldt de directeur.

Ook een overbuurvrouw houdt regelmatig haar hart vast en hoopt van harte dat deze actie gaat helpen: „Dat mensen echt gaan denken: waar ben ik mee bezig?" „Natuurlijk, je kunt druk zijn. Maar juist dan moet je uit de buurt van een school blijven, zeker wanneer het regenachtig weer is en kinderen met grote dingen komen aanlopen - bijvoorbeeld rond kerst en sinterklaas", vullen stewardessen aan.

Wat het extra lastig maakt is dat een maatregel die bedoeld was om de situatie te verbeteren - een naar voren stekend stuk stoep aan de schoolkant van de zebra - het juist heeft verslechterd. „Mensen denken nu dat ze in het verlengde ervan kunnen parkeren", meldt de directeur. „En dat kan dus echt niet, geloof me."

Bron: Leidsch dagblad, 9 mei 2022
Lees hier ook het artikel van Unity.nu.