Placeholder image

Samen gaan we voor sterk burgerschapsonderwijs

30 maart 2022
Samen gaan we voor sterk burgerschapsonderwijs
24 Maart was onze tweejaarlijkse Onderwijsdag. Dit jaar was het thema Burgerschapsonderwijs; een belangrijk thema, want sinds 1 september 2021 is de nieuwe wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht van kracht. Daarin staat o.a. dat scholen een visie moeten hebben met leerdoelen en een leerlijn, en hun burgerschapsonderwijs moeten evalueren. Dit klinkt misschien niet zo dynamisch, maar wat een inspirerende dag was het!

's Morgens sprak pedagoog/auteur Hans Kaldenbach over korte lontjes en machogedrag en nam hoogleraar in de klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn ons mee in de wereld van hersenen en gedrag. Zij vertelde o.a. hoe sociaal en asociaal gedrag stevig verankerd zijn in ons brein en hoe we dit gedrag met neuroplasticiteit kunnen veranderen.

's Middag was er keuze uit verschillende workshops, over controversiėle kwesties, debatteren, deepfakes, kinderarmoede in de klas en de wereldburger in je wijk.

Karim Amghar, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, nam ons op enthousiaste wijze mee door de dag en leidde het gesprek aan de onderwijstafel over het belang van burgerschapsonderwijs en hoe dit iedereen raakt.

Alle teams op de scholen volgden het programma online en werken de opbrengsten van de dag later uit voor hun eigen school(programma). Iedereen was enthousiast over de interessante en goed verzorgde dag en vond het fijn om tijd met elkaar door te brengen en tegelijkertijd aan een belangrijk thema te werken.