Placeholder image

Leerlingen De Morskring overhandigen petitie kinderburgemeester

14 maart 2022
Leerlingen De Morskring overhandigen petitie kinderburgemeester
Leerlingen van basisschool De Morskring hebben vrijdagmorgen een petitie voor een kinderburgemeester overhandigd aan onderwijswethouder Paul Dirkse. Het instellen van een kinderburgemeester is een initiatief van duoraadslid Malcolm Jones van de Partij voor de Dieren in Leiden.

Jones: "Dankzij deze actie hebben we nu al veel kinderen kunnen informeren over kinderrechten. Leiden heeft kinderburgemeesters in spe die staan te popelen om mee te doen aan de  verkiezingen." De Leidse scholen en hun leerlingen waren volgens Jones erg enthousiast over het initiatief en veel leerlingen zetten dan ook hun handtekening.

Wethouder Dirkse ziet het instellen van een kinderburgemeester ook zitten, maar moet het vervolg ervan wel overlaten aan zijn opvolger. Hij beloofde om het door te geven aan de nieuwe wethouder die hem na de verkiezingen zal opvolgen.

Volgens artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag moeten kinderen mee kunnen praten over wat er met hen gebeurt. De kinderburgemeester, waarbij een kind advies geeft aan de gemeente, is een middel om dit doel te behalen. Naast dat het de jeugdparticipatie verhoogt, heeft het ook een pedagogische waarde, doordat kinderen kennismaken met de gemeentepolitiek en democratische processen zoals verkiezingen. Op dit moment kent Nederland 87 kinderburgemeesters.

Link naar de video.

Bron: Sleutelstad, 11 maart 2022

Lees ook:
unity.nu
Leidschdagblad.nl