Placeholder image

Zorgen over openzetten schooldeuren

02 februari 2022
René Martens bij zijn Prins Willem- Alexanderschool: ,,De omikronvariant grijpt behoorlijk om zich heen.''

Nu hij ziet dat broertjes en zusjes van eerder besmette leerlingen alsnog positief testen, krijgt de directeur van basisschool Prins Willem-Alexander in Leiderdorp een dubbel gevoel. „Want in die tijd hebben ze, door het nieuwe beleid van het kabinet, wel mogen rondlopen op school en mogelijk ook weer andere kinderen besmet."

Volgens dat beleid, dat vorige week woensdag in ging hoeft iemand niet langer in thuisquarantaine wanneer die in contact is geweest met een besmet iemand. En op scholen hoeft niet langer een groep in quarantaine wanneer die drie of meer besmettingen telt. Vooral die tweede regel juicht de directeur toe: „Op school zijn is veel beter voor kinderen, ook wat sociale interactie met elkaar en de leerkracht betreft. Maar in combinatie met de eerste regel, brengt dat wel het risico met zich mee dat je door het open zetten van de deuren het virus binnenhaalt. Ook omdat het niet altijd zicht- en merkbaar is dat je het onder de leden hebt."

„Beter is het dan ook om wat vaker te testen om er zeker van te zijn dat je negatief naar school gaat. In plaats van: we hebben geen klachten en het gaat wel goed zo. Dan sluimert er iets en kan het zomaar zijn dat het ergens toch weer oppopt."

Zelftesten
Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 krijgen - via de school - twee zelftesten per week. Toen het Rijk dat invoerde, zag Martens daar de logica wel van in: „In die hoek zaten toen de grootste risico's." Tegenwoordig ziet hij het virus door alle groepen heen gaan, met een flink aandeel kleuters. Zo waren de laatste twee groepen die in 'klassenquarantaine' gingen een groep 8, waarvan ook de juf corona had, en een 1/2 groep. Beide met zo'n negen besmettingen. En in de andere kleutergroep zijn inmiddels tien van de twintig leerlingen besmet. Omdat hij geen viroloog is en het de GGD amper nog bron- en contactonderzoek doet, durft hij zich niet uit te spreken over het waarom. „Feit is wel dat het contact onderling bij kleuters veel fysieker dan in midden- en bovenbouw."

Als Martens minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen zou zijn, zou hij zeker zorgen dat ook leerlingen in de lagere groepen zelftesten krijgen. Hoewel hij het idee heeft dat je met twee tests per week een aardig eind komt, zou hij voor periodes waarin huisgenoten besmet zijn een dagelijkse test adviseren. „Nu is alleen het dringende advies om dat te doen wanneer je klachten hebt, maar daar ondervang je dus niet alles mee. En door de tests gratis beschikbaar te stellen, verlaag je de drempel. Want de uitgaven daaraan kunnen oplopen."

Risico
„En als directeur kan ik niet meer doen dan - via ouderportal en stukjes in nieuwsbrief - ouders oproepen om voorzichtig en alert te zijn en te letten op symptomen en signalen van kinderen, zeker wanneer huisgenoten besmet zijn. Ik snap best dat kinderen over het algemeen minder ziek van corona worden en je er misschien wel doorheen moet. Maar het effect is wel dat je het mogelijk meer verspreidt dan wanneer je huisgenoten thuis zou laten. En dan is het risico ook de voor school.

Zo zijn op dit moment ook de leraar en de stagiaire uit de kleutergroep positief. Naast de tien nieuwe besmettingen onder de kleuters, enkele nieuwe besmettingen in andere klassen en nog wat leerlingen die langer in quarantaine moeten blijven. Geluk daarbij is dat de juf toch pas donderdag voor de klas zou staan, maar ik weet nog niet hoe ik het dan moet opvangen. Want de rek is er behoorlijk uit."

Omikron
Hoezeer hij zich ook kan voorstellen dat het kabinet leerlingen zoveel mogelijk naar school wil laten gaan, hij vraagt zich wel af of dat op dit moment had gemoeten: „Want de omikron-variant grijpt behoorlijk om zich heen, ook op deze school. Hadden we in de eerste week na de kerstvakantie nog maar vier besmettingen, inmiddels zijn meer dan vijftig van 156 leerlingen besmet geraakt dit jaar."

Waar hij ondertussen trots op is, is dat het onderwijs in orde is en blijft 'dankzij de flexibiliteit en inzet van de leerkrachten': ,,Daar doen we het voor.''

Bron: LeidschDagblad krant, 1-2-2022