Placeholder image

De hele klas een boekje van de dierenambulance

21 januari 2022
De hele klas een boekje van de dierenambulance

Het is twaalf uur wanneer een dierenambulance het plein van de Leidse basisschool Leimundo opdraait. Niet om een gewond dier te redden, maar om alle leerlingen van groep 5/6 een bijzonder cadeau te geven: een boekje van en over Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden.

En omdat verschillende leerlingen en docenten een half jaar geleden als proeflezers fungeerden, is dit de eerste Leidse school die voorzitter Jaap van Meijgaarden van de ondersteunende stichting aandoet.

Bij het uitdelen valt meester Patrick Geirnaert, een van de proeflezers, direct op dat het uiteindelijke boekje de puzzel en de tekeningen heeft gekregen waar hij om had gevraagd.

En die tekeningen maken Madeleine, leerling in groep 5/6, al direct duidelijk dat er gebeurt waar zij zo op had gehoopt: het loopt uiteindelijk goed af met mannetjeszwaan Alex die een vishaak in zijn bek had gekregen. Op de achterflap ziet ze immers hoe Maxima, die trouw op hem had gewacht toen hij naar het Vogelasiel werd gebracht, hun hereniging bezegelen met een kus. Voordat ze als proeflezer fungeerde, wist ze over de dierenambulance alleen dat die gewonde en zieke dieren helpt: „Nu weet ik ook dat die, als ze weer beter zijn, weer in het wild worden uitgezet." En dat vindt ze nu juist zo'n mooi gegeven.

Presentatie
Van het boekje, geschreven door vrijwilligster Wil van der Burg, zijn 10.000 exemplaren gedrukt. En bij de officiële presentatie op 13 januari liet de organisatie weten dat er genoeg zijn voor alle groepen 6 in de regio en alle raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Alle gemeentehuizen en 130 basisscholen in het gebied hebben inmiddels een exemplaar gekregen, met de mededeling dat ze er meer kunnen krijgen als ze dat aangeven. „Maar tot nu toe is het een beetje stil gebleven", meldt Van Meijgaarden.

Hij hoopt dat de interesse snel aantrekt voor het boekje dat volgens meester Patrick ook voor iets oudere kinderen geschikt is en geeft graag mee dat mensen tijdens kantoortijden exemplaren kunnen ophalen bij Draadbaan 14 in Leiderdorp, het tijdelijke adres van zijn organisatie. Bellen heeft hij liever niet. „Want we blijven graag bereikbaar voor meldingen", meldt hij voordat hij vragen gaat beantwoorden van leerlingen. Want die zijn er altijd, leerde een bezoekje dat hij 's ochtends aan de Farelschool in Katwijk had gebracht. De leerlingen daar, die de regionale primeur hadden, wilden onder meer weten hoeveel telefoontjes er jaarlijks binnenkomen ('40.000') en of een vreemd bewegende vogel vogelgriep kan hebben ('best mogelijk').

Bron: LeidschDagblad krant, 21-01-2021