Placeholder image

Eerste schooldag op basisscholen: 'Ik werd blij wakker'

09 februari 2021
Basisschoolleerlingen hebben maandag hun eerste echte schooldag van het jaar. Na weken thuisonderwijs mogen ze weer naar hun klasgenootjes toe. Tot grote vreugde van de kinderen. "Ik heb mijn vriendinnetjes echt gemist', zegt Sara uit groep 7 van De Viersprong in De Kooi.

Het is een bijzondere eerste schooldag voor de kinderen en leerkrachten in het basisonderwijs. Niet alleen hebben ze elkaar ruim anderhalve maand niet gezien, de heropening van de school gaat gepaard met een groot aantal nieuwe regels. De kinderen van groep 7 en 8 moeten op de gangen bijvoorbeeld een mondkapje dragen. "Ik heb pas net een bril, dus dat vind ik wel lastig", zegt Sara op haar eerste schooldag van 2021. Klik hier voor het filmpje.

Suzanne Fallaux, de directeur van de Leidse basisschool, snapt dat de kinderen het nog even lastig vinden. Voor de leerkrachten geldt namelijk hetzelfde. "Er zijn veel richtlijnen bijgekomen sinds de vorige lockdown. Zo zijn de schooltijden gespreid, net als de pauzes. En de kinderen van groep 7 en 8 moeten mondkapjes in de gangen, dus de leerkrachten ook. Ik snap heel goed dat scholen dit lastig vinden, maar we moeten het doen met wat we hebben."

Snottebellen
Fallaux is dan ook blij dat alle leerkrachten maandagmorgen op school zijn, ondanks alle bedenkingen. "Natuurlijk zijn er docenten die het spannend vinden, zeker als ze al op leeftijd zijn. Maar we hebben geprobeerd het zo goed mogelijk voor ze te regelen. Uiteindelijk hebben alle leerkrachten er naar uitgekeken om hun kinderen weer in de les te hebben. Je probeert ze bij te staan tijdens de lockdown, maar voor sommige kinderen is het nu eenmaal lastig om thuis te werken."

Voor de kinderen lijkt het op de eerste dag allemaal niet uit te maken. Ze zijn vooral blij dat ze weer naar school kunnen. "Ik werd vanmorgen blij wakker omdat ik eindelijk weer naar school kan", vertelt Imad, een van de kinderen van De Viersprong. Dat de regels allemaal wat strenger zijn, maakt ze niet uit. "Als ik snottebellen heb en toch weer thuis les moet krijgen, dan geeft dat niet. Ik ben dat inmiddels wel gewend."

Bron: Sleutelstad, 8 februari 2021