Gezien de 'situatie' werden de kleine baksels niet langs gebracht op school, ook niet door de dertig tot veertig leerlingen die gebruik maken van de noodopvang. Het had als voordeel dat de makers en hun huisgenoten zelf van de cakes konden smullen - wat ze blijkens hun verklaringen ook vol overgave hebben gedaan.
Lief en leed
Bovendien leerden de opgestuurde foto's Marjolein Dagevos, haar team en de echte patissier die dinsdagmiddag de inzendingen beoordeelde evengoed dat er veel creativiteit, liefde en soms ook leed in de baksels was gestopt. Zo zat er veel covid-19 in. Soms in de vorm van een liefelijk stekelbeestje, soms ook als engerds die het hebben voorzien op 'mondkapjescakes'.
,,Je werd er soms verdrietig van als je er naar keek, maar het hoort wel bij de wereld en de kinderen van nu'', dacht ze bijvoorbeeld bij het lezen van woorden die op een begeleidend A4-tje prijkten: houd afstand, pijn, verdriet tot eenzaamheid, ziek, verlies. ,,Als je de wedstrijd twee jaar geleden had gehouden, had je nooit zo'n woordbeeld gehad.''
Een enkeling kreeg wellicht wat hulp van ouders, maar van veel kinderen weet de directeur zeker dat ze het helemaal zelf hebben gedaan. Neem de levensechte kikker die de 'supercreatieve' Nena van groep acht op een zelfgemaakt waterblad met eigen lelies positioneerde. Of luister naar Daan uit groep 8 die het echt een 'top opdracht' vond. 'Ik wil banketbakker worden, dus ik heb mijn best gedaan', mailde hij enthousiast.
Ook ouders wilden graag even kwijt dat de kinderen 'hebben genoten van de cupcakeactie' en hoe gezellig het inderdaad was om 'even met iets anders bezig te zijn dan (school) werk'.
En wat oordeelde de patissier, op zoek naar 'de Meestercupcake van De Meerpaal?' Dat er vaktechnisch gezien juweeltjes bij zitten: 'Heel knap hoe er met dunne lijntjes op de cupcakes is getekend'. Ook viel hem op dat aan de presentatie van de cupcakes 'veel aandacht is besteed' en er 'veel leuke resultaten zijn bereikt door het 'goed modelleren met marsepein'.
Oftewel: het experiment is geslaagd. 'We' kunnen er weer even tegen. En de directeur? Die is 'echt heel trots' op haar leerlingen.
Bron: Leidsch Dagblad, 26-01-2021