Placeholder image

Groep 8A Lucas van Leyden wint finale van JOGG-Leiden Challenge

14 november 2016
Onlangs is groep 8A van de Leidse basisschool Lucas van Leyden uit de bus gekomen als winnaar van de derde JOGG-Leiden Challenge! Op de Hogeschool Leiden namen klas- senvertegenwoordigers, Nura en Haxem, de prijzen in ontvangst. Het idee 'Het moestuintje' leverde de klas niet alleen de JOGG-Leiden Challenge award op, maar ook een buitenspeel- pakket. Vanuit de JOGG partners, Zorg en Zekerheid, GGD Hollands Midden en de gemeente Leiden ligt er de intentie om dit winnende plan ook daadwerkelijk uit te voeren. (Bron: Leids Nieuwsblad, 10 november 2016)

Hoe zorg je ervoor dat leeftijdsgenootjes gezonder gaan eten en/of meer bewegen? Het antwoord van de winnaars is helder: creŽer een moestuintje op school waar heel de school bij betrokken is!
Groep 8 beheert het tuintje, maar alle klassen mogen natuurlijk helpen. Nadat het fruit en de groenten volgroeid zijn, komt er een kok naar school om met de kinderen uit groep 8 een heerlijke maaltijd te bereiden. Doordat elk jaar een nieuwe bezetting is van groep 8 kan elke leerling meegenieten: van zaadje tot maaltijd. Alle voortgang wordt bijgehouden via een Instagramaccount, waardoor de hele school ook digitaal het proces kan volgen.
Eind augustus is de Challenge van start gegaan: een wedstrijd waarbij leerlingen worden uitgedaagd ideeŽn te ontwikkelen en vorm te geven, waardoor leeftijdsgenootjes gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Tien groepen 8 van Leidse basisscholen zijn hier, onder leiding van Pabo Sportklasstudenten, mee aan de slag gegaan. De afgelopen weken stonden voor de kinderen in het teken van gastlessen en masterclasses op Hogeschool Leiden. De klassenvertegenwoordigers zijn onder begeleiding van Pabo Sportklasstudenten aan de slag gegaan met het bedenken en uitwerken van hun idee.