Placeholder image

De Dukdalf verplaatst kerstontbijt naar dinsdag

16 december 2020
Kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen in Leiden en omstreken halen de draaiboeken van maart weer uit de kast voor noodopvang en onderwijs op afstand. „Lesgeven op school is altijd beter."

De kerstviering op de protestants christelijke basisschool de Ley in Leiden-Zuidwest is niet zoals ze het bedacht hadden. Donderdagavond zou er een kerstviering zijn in de gymzaal, zonder ouders, en op vrijdagochtend een kerstontbijt. Vrijwilligers zouden er vandaag boodschappen voor doen, want de school had al bedacht dat het misschien niet coronaproof zou zijn als de kinderen zelf iets mee zouden nemen.

Het kerstverhaal wordt vandaag nog wel verteld, zegt directrice Anja van Schagen, maar de school wilde dat de voorlopig laatste schooldag ook een beetje gewoon zou blijven. „Sommige kinderen waren gisteren best wel overstuur", zegt ze. „De feestjes en gezelligheid gaan we op een ander moment inhalen."

Protocollen

Het is schakelen voor basisscholen en middelbare scholen nu ze voorlopig tot maandag 18 januari weer les op afstand moeten organiseren. De basisscholen en kinderopvang mogen alleen openblijven voor kwetsbare kinderen en kinderen met ouders met een cruciaal beroep, middelbare scholen enkel voor kwetsbare kinderen en examenleerlingen.

Op basisschool de Ley zijn de 'oude' protocollen weer opgerakeld, volgens Van Schagen. „We zorgen dat ze vanmiddag werk meekrijgen voor de rest van de week en dan komen we na de vakantie online weer terug."

Zoektocht

In maart was het nog een hele zoektocht naar de beste manier om op afstand les te geven, nu weet de school beter wat werkt. „Al is het nu wel een andere periode in het jaar. In maart hebben de kinderen van groep 3 alle letters al gehad, nu nog niet", zegt de directrice. „We vinden het een nare periode, maar we gaan er gewoon het beste van maken. De vorige keer is dat ook best goed gelukt."

Op Jenaplanschool de Dukdalf in de Leidse Merenwijk lagen de draaiboeken voor een schoolsluiting al klaar. „We hadden er al rekening mee gehouden", zegt directeur Henk Frenken. Op de Dukdalf zijn het kerstontbijt en de kerstbingo die op vrijdag gepland stonden halsoverkop nog naar dinsdag verplaatst.

„We inventariseren nu voor welke kinderen we opvang gaan verzorgen. Ouders moeten dat zelf aangeven. Tot nu toe merken we dat ouders daar uitermate consciŽntieus mee omgaan en niet ineens een essentieel beroep hebben", zegt Frenken. Tijdens de vorige schoolsluiting kwamen op de Dukdalf dagelijks tussen de 10 en 20 kinderen naar school, op een totaal van 410. De Ley ving 25 tot 30 van de 200 leerlingen op.

Niks bewijzen

Kinderopvang en buitenschoolse opvang De Kinderhaven, met vijf locaties in Leiden en Alphen aan den Rijn, gaat niet checken of ouders wel echt een cruciaal beroep hebben. „Het gaat op basis van goed vertrouwen. We vragen wel naar het beroep, maar ouders hoeven niks te bewijzen", zegt marketingmedewerker Lisa Bregman.

In de laatste weken van de vorige sluiting ving de kinderopvang op iedere locatie ongeveer 20 tot 30 kinderen per dag op. Ze verwachten nu een vergelijkbaar aantal. „Met de kerstvakantie zal het nog rustig zijn, we denken dat het in de loop van de weken wel drukker wordt. We gaan gewoon kijken wat er mogelijk is."

Toetsweek

Het Noordwijkse Northgo College moet vanaf woensdag alle toetsen van de onderbouw afbreken. De toetsweek kan alleen doorgaan voor de bovenbouw, want voor de schoolexamens heeft het kabinet een uitzondering gemaakt. De onderbouw heeft de komende dagen geen les, zegt rector Johan van der Plas. „Dan kunnen we ons voorbereiden op de online lessen. De studiedag na de vakantie wordt dan wel een lesdag."

Examenleerlingen mogen na de kerstvakantie gewoon nog naar school. „Afgelopen tijd hebben we ook hybride lesgegeven, voor leerlingen die bijvoorbeeld in quarantaine moesten", zegt Van der Plas. „Die ervaringen gaan we nu ook gebruiken." De rector hoopt dat zijn leerlingen na 18 januari gewoon weer naar school kunnen. „Lesgeven op school is altijd beter."

Bron: LeidschDagblad, 15 december 2020