Placeholder image

Leerlingen Bredeschool Merenwijk: 'Eet bruin brood'

19 november 2020
Met het uitdelen van bruine broodjes in winkelcentrum De Kopermolen vroegen de leerlingen uit groep 7 van Bredeschool Merenwijk woensdagmiddag aandacht voor een gezonde levensstijl. De actie was het resultaat van een samenwerkingsproject tussen studenten en basisschoolleerlingen. De Stichting Move Leiden en SOL Leiden brachten beide partijen met elkaar in contact. Naast de 'broodjesactie' spraken de studenten met de kinderen over nieuwe sportmogelijkheden in hun wijk. De ideeŽn verwerkten ze in een brief die ze aanboden aan wethouder Marleen Damen, die bij de actie aanwezig was.

Het idee om broodjes uit te delen kwam voort uit een wijkonderzoek waarbij de kinderen interviews hielden met inwoners van de Merenwijk. "Het viel de kinderen op dat de mensen in de wijk veel wit brood eten, en dat is niet gezond", vertelt projectcoŲrdinator Luuk Clausing (Stichting Move Leiden). De eigenaar van de lokale Albert Heijn supermarkt kon zich vinden in het idee en sponsorde broodjes en gezond beleg.

Project
Het gezamenlijke project van Stichting Move Leiden en SOL Leiden heeft als doel om kinderen uit minder bedeelde wijken te laten ontdekken welke mogelijkheden zij hebben in de maatschappij. De studenten helpen de leerlingen om elkaars leefwereld beter te leren kennen en te bedenken hoe ze hun eigen buurt zelf kunnen verbeteren. "De ideeŽn en talenten van de kinderen staan hierbij altijd voorop, het is niet zo dat de studenten komen vertellen hoe het allemaal beter moet", zegt Clausing.

Stichting Move
Stichting Move begon in 2009 als studenteninitiatief in Utrecht om kinderen van basisscholen uit minder bedeelde wijken te helpen. Inmiddels is Move landelijk actief met projecten op basisscholen en op het vmbo. Meer dan 12.500 kinderen hebben meegedaan met Move.

Bron: Sleutelstad.nl, 18-11-2020