Placeholder image

Voor OBS de Hobbit vernieuwbouw in 2021: Twaalf miljoen euro voor opknappen en uitbreiden scholen in Leiderdorp

25 september 2020
Vier basisscholen en een gymzaal in Leiderdorp worden tussen 2021 en 2026 voor en bedrag van 12,1 miljoen euro opgeknapt en in sommige gevallen uitgebreid. De gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisatie Floreokids hebben daar samen een plan voor gemaakt. De gemeente neemt het leeuwendeel van de kosten, 11,4 miljoen euro, voor haar rekening.

Dat er miljoenen moesten worden geļnvesteerd in de gebouwen van de basisscholen Elckerlyc, de Hobbit en 't Bolwerk, Willem de Zwijger en de Schakel wist de gemeente al lang.

Wethouder Daan Binnendijk (CDA/financiėn) waarschuwde in het voorjaar van 2019 de gemeenteraad dat het 'huisvestingsplan onderwijs' Leiderdorp de komende vijftien jaar vijf ą zes ton per jaar zou kosten en dat dat geld niet in de begroting zat. ,,Die investeringen moeten gedaan worden. Die kunnen we hooguit een jaar uitstellen. In de begroting voor 2020 moet er geld voor worden gevonden'', zei hij toen.

Nu de gemeente plannen heeft voor bezuinigingen van zo'n anderhalf miljoen euro per jaar, kunnen de scholen worden aangepakt. Leiderdorp heeft daarbij wel gekozen voor een eenvoudige uitvoering van de uitbreidingen en verbouwingen, want anders zou de gemeente nog eens ruim vier miljoen euro duurder uit zijn. De maatregelen om de scholen duurzamer te maken, betaalt de gemeente niet. De kosten daarvan - 650.000 euro - komen voor rekening van de schoolverenigingen.

De basisscholen Hobbit en 't Bolwerk, die een gebouw en een gymzaal delen aan de Klerkenhof, zijn volgend jaar als eerste aan de beurt. Daarna volgen basisschool Willem de Zwijger (2023), Elckerlyc (2024) en De Schakel (2026).

Bij de meeste basischolen is het binnenklimaat ook niet in orde. De gemeente gaat daar in alle scholen onderzoek naar doen. Als daaruit blijkt dat maatregelen nodig zijn om meer frisse lucht in de lokalen te krijgen, gaan de schoolverenigingen en de gemeente daarover opnieuw om de tafel.

Het huisvestingsplan voor de scholen wordt maandag 28 september gepresenteerd aan raadsleden en andere belangstellenden.

Bron: LeidschDagblad, 24 september 2020