Placeholder image

Blijdschap en vragen in onderwijs

22 april 2020
Blijdschap dat meesters en juffen hun kinderen weer écht kunnen zien. Maar ook vragen als: hoe moet het onderwijs op de scholen straks worden georganiseerd? Bron: LeidschDagblad krant, 22 april 2020

Daartussen laveren de eerste reacties van schoolbestuurders en -directies op het nieuws dat basisscholen vanaf 11 mei de deuren weer kunnen openen en middelbare scholen vanaf 1 juni.

Hoewel ze nog het nodige moeten uitdokteren, van het opdelen van klassen tot het veilig ontvangen van ouders buiten de basisschool, overheerst de blijdschap dat na weken vol thuisonderwijs het contact weer mogelijk wordt dat aan alle kanten werd gemist.

De openbare basisscholen van PROOLeiden/Leiderdorp willen vooral 'een rustige landing' mogelijk maken. ,,Welbevinden staat op 1'', meldt directeur-bestuurder Marton de Pinth. ,,Kinderen moeten rustig kunnen wennen aan de nieuwe situatie. En de leerkrachten horen graag hoe het thuis gegaan is.''

Om zich goed te kunnen voorbereiden op de nieuwe start wil de confessionele onderwijskoepel Scol, waar basisscholen in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude onder vallen en middelbare scholen in Leiden, Leiderdorp en Katwijk, de meivakantie iets verlengen. Normaliter zou op een deel van de basisscholen vanaf 6 mei weer les worden gegeven - op welke manier dan ook.

Maar Scol kiest ervoor om de dagen voor de officiële herstart op 11 mei ook geen afstandsonderwijs te geven. ,,Dat geeft ruimte om een nieuw programma en een nieuwe planning in elkaar te zetten'', legt bestuurder Frits Hoekstra uit.

Regio 2: 'Op middelbare scholen extra ingewikkeld'

Bron: LeidschDagblad krant, 22 april 2020