Placeholder image

Onderwijsminister Slob bezoekt De Viersprong

03 april 2020
Minister Slob van Onderwijs bezocht donderdag 2 april Het Gebouw, op initiatief van gemeente Leiden i.s.m. PROOLeiden-Leiderdorp. De minister maakt zich zorgen over de kinderen die in deze periode uit het zicht van scholen en gemeenten verdwijnen en moeilijk te bereiken zijn.

In Het Gebouw, in de wijk De Kooi, zijn drie basisscholen gehuisvest: De Singel, De Springplank en 'onze' Viersprong. De minister sprak met de scholen en vroeg hoe de scholen de ruimte die ze krijgen om zelf beslissingen te nemen, ervaren, of dat ze willen dat de overheid meer sturing geeft. Suzanne Fallaux, directeur van De Viersprong: "Het is fijn om zelf te kunnen beslissen of kinderen naar school mogen komen en hoe we het onderwijs nu regelen. Digitaal, maar we werken ook met thuiswerkpakketten op papier, omdat niet elk gezin beschikt over een computer." De minister trok het onderwerp en zijn zorg breder dan de Corona-crisis. Hij beseft heel goed dat de scholen in deze wijk zich niet alleen nu, maar altijd al zorgen maken over kinderen die meer ondersteuning nodig hebben. Kinderen voor wie zomervakantie van zes weken al heel lang is; ze gaan liever naar school dan dat ze thuis zitten. De minister sprak over de hulp die de gemeente en zorginstanties kunnen bieden en of de scholen daar gebruik van -willen- maken. 

De Viersprong houdt zelf goed de vinger aan de pols en onderhoudt contact met de leerlingen. Ze hebben thuiswerkpakketten op papier gemaakt die de kinderen op school konden ophalen, op een per groep afgesproken tijdvak. De schoolt regelt een computer (betaald door Stichting Leergeld) voor ouders die deze zelf niet hebben, houdt contact met ouders per e-mail en monitort welke kinderen wel en welke kinderen niet online zijn. Leerkrachten bellen naar de gezinnen, soms wel twee of drie keer per dag, vragen hoe het gaat en gaan zo nodig ook op huisbezoek. 

De scholen en de minister blikten ook alvast vooruit. Als de situatie straks weer 'normaal' is, hoe pakken ze het onderwijs dan weer op, welke leerdoelen zijn er dan en wat betekent de situatie nu voor de start van het nieuwe schooljaar straks?

Klik hier voor de link naar het LeidschDagblad.