Placeholder image

De nood is echt hoog op scholen

06 november 2019
Stakers en niet-stakers zijn het eens: Bron: LeidschDagblad.nl, 5 november 2019

Of hun scholen woensdag nu staken of niet, over één ding lijken directeuren en leerkrachten het eens: er moet écht wat gebeuren. „Want de nood is echt hoog", klinkt links en rechts.

Vooral het lerarentekort begint steeds duidelijker voelbaar te worden. „Ook in Katwijk, waar we nog net alle klassen hebben weten te bemannen", meldt René Hartvelt van de Marnixsschool. „Maar je merkt dat mensen niet meer in de rij staan voor invalwerk. Wat lastig kan zijn."

Hoopt zijn school de politiek via een staking extra te doordringen van de problemen die daaruit voortvloeien, de plaatselijke basisschool De Horizon kiest juist voor wijd open deuren. Doel: belangstellenden winnen voor de 'gave banen van leerkracht of onderwijsassistent'.

„Want dat is echt hard nodig", meldt directeur Herbert van Elteren. Zo hebben we vorige week twee klassen een dag naar huis moeten sturen. Nu hebben we een zieke in een kleuterklas. Deze dinsdag kunnen we dat opvangen doordat een parttimer een dag extra wil werken. Maar ik hoop dat woensdag alles weer in orde is."

Vijf ouders hebben zich inmiddels opgegeven voor de kijkdag, van wie er twee overwegen om als 'zij-instromers' het onderwijs in te gaan. „En daar worden ze op de Pabo ook erg blij van", weet de directeur. Op de dag van de staking hoopt hij het aantal belangstellenden verder omhoog te krijgen: „Zo wil ik om half negen met de ouders in gesprek. Over het verwarrende nieuws van de laatste dagen. Maar ook om mensen op te roepen om vanaf half elf zelf te beleven wat voor moois het basisonderwijs te bieden heeft."

Gastlessen

„Zo zie je, wanneer je een uur tot anderhalf uur meedraait, hoe de wisseling tussen twee vakken gaat. Maar ook hoe kinderen soms heel zelfstandig moeten werken en er soms juist klassikaal wordt les gegeven. En allebei moet goed gaan."

Bij de nieuw gevormde basisschool De Lei in Leimuiden mogen ouders en andere belangstellenden de hele ochtend gastlessen geven, daarbij gadegeslagen door de vertrouwde groepsdocent. „Bij de gastdocenten zitten mensen bij die een overstap overwegen en die ons soms ook om hulp vroegen bij het voorbereiden van de les. Wat past bijvoorbeeld bij een bepaalde leeftijd?", meldt directeur Kristel van Goozen.

Ze is niet bang dat de actie mensen het idee geeft dat eenieder zomaar voor de klas kan staan, eerder dat er meer bij komt kijken dan ze hadden gedacht. „We willen mensen dan ook vragen hoe ze het hebben ervaren. En ik wil daar dan een artikel over schrijven."

Waar ze bij voorbaat al 'heel blij' van wordt is dat zich meer mensen opgaven dan ze kon plaatsen en het aanbod enorm varieert. „De een gaat knutselen, een ander vertelt over architectuur of over emoties. En ik weet eigenlijk niet precies waar de onderwijswethouder het in zijn vier lessen over gaat hebben."

Bij basisschool Woutertje Pieterse, die net als alle openbare basisscholen in Leiden woensdag dicht gaat, hoopt leerkracht Suzanne Wesselman dat de nieuwe staking de overheid eens goed wakker schudt. „Want ook wij merken dat het lerarentekort alleen maar groter wordt. Tot nu toe hebben we zoveel mogelijk geprobeerd om het met elkaar op te lossen. Maar de bodem begint in zicht te komen, nu je geen invallers meer hebt."

,,Het wordt ook hier steeds moeilijker om alle vacatures vervuld te krijgen'', weet adjunct-directeur Mark de Kievit van het Fioretticollege in Lisse. ,,Zo proberen we snel zicht op vacatures te krijgen, zodat we voor de meute uit zijn. Ook gebruiken we netwerken van collega's en gaan we actief op zoek naar zij-instromers. Toch leverde een vacature voor informaticadocent maar twee, ook nog eens niet bevoegde kandidaten op. En het was een collega, die vond dat het vak gegeven moest worden, die ons redde.''

Het dubbele vindt Wesselman dat de stakers eigenlijk liever voor de klas staan. „Maar tegelijk zijn we bang dat wanneer we nu zeggen tevreden te zijn met het extra geld dat er gekomen is, we volgend jaar meer moeten gaan staken. Terwijl we eigenlijk stakingsmoe zijn en gewoon serieus genomen willen worden."

Bron: LeidschDagblad, 5 november 2019