Placeholder image

Minikoraal - minder kinderen, maar de sfeer is niet minder

02 oktober 2019
Burgemeester Pieter van der Werf (rechts) kende een fysiek zwaar Minikoraal vanwege een dubbele zweepslag.

3 october is een feest van tradities. Gaten horen daarbij. In de optocht dan en niet bij het minikoraal, dat voor de laatste keer op zijn tijdelijke locatie bij Sporting Trigon plaats had.

Volgend jaar, voor de 28ste aflevering van wat eens als eenmalig iets werd georganiseerd, is alles weer anders. Dan is de parkeergarage onder de Garenmarkt af is, de Garenmarkt zelf een evenementenplein en kan het Minikoraal 'thuis' komen. Sporting Trigon is in de tussentijd voor de derde maal de goed bewaakte gastheer. Het terrein is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Op alle toegangswegen staat security, mochten onverlaten snode plannen hebben. Alles voor de veiligheid van de kinderen, zo laat de 3 October Vereeniging op de website weten. Ouders, opa's en oma's zijn niet welkom, tenzij in bezit van een rood polsbandje die alle begeleiders van de kinderen van groepen 7 en 8 hebben. De ongelukkigen moeten buiten de deur op de Cronesteinkade van een afstandje toekijken. Er is best goed zicht en de muziek is uiteraard ook prima te verstaan, maar het is toch anders.

Het is begrijpelijk - het zou een puinhoop worden als buitenstaanders tot het grootste kinderfeest na sinterklaas worden toegelaten - maar wie binnen is verbaast zich over de vele lege plekken. Nooit eerder bleven hele vakken en rijen onbezet. Voor basisschool De Kring uit Oegstgeest zijn in Vak M 78 plekken gereserveerd, maar niet eentje is er gevuld. Het is een pijnlijke aanblik voor een evenement waar voorheen zelfs wachtlijsten bestonden. Burgemeester Pieter van der Werf - het alter ego van voormalig basisschooldirecteur Eric Filemon - zegt na afloop zich er niet aan te hebben gestoord. ,,Sommige scholen komen tegenwoordig met of groep 7 of groep 8. Bovendien zitten er minder kinderen in de klas. Maar de sfeer was er niet minder om.''

Daar heeft Van der Werf gelijk in. Het is overigens fysiek zijn zwaarste minikoraal. Bij een ongelukkige actie in de aanloop liep Filemon zweepslagen in beide benen op. Zijn enthousiasme is er niet minder om. Logsich, want het minikoraal werkt aanstekelijk. De burgemeesters van de omliggende gemeenten Zoeterwoude, Oegstgeest - Emile Jaensch heeft zelfs een echte 3-octobertrui aan - en Leiderdorp gaan, geflankeerd door Vereenigingsvoorzitter Rik Kamps, samen met Henri Lenferink voorop in de strijd, als langzaam naar het hoogtepunt wordt toegewerkt.

Want er mag dan begonnen worden met het Leidse volkslied en geëindigd met het Wilhelmus, als Jochem Myjer wordt aangekondigd barst een orkaan aan lawaai los. De Leidse komiek mag dan zelf de tekst kwijt zijn van zijn 'Lalalaleiden', het haalt niet uit. De kinderen staan hem bij bij het populairste onderdeel van de middag.

Dat zal volgend jaar op de Garenmarkt niet anders zijn, gaten op de tribune of niet.

Lees ook: Liveblog Leidens Ontzet 2019