Placeholder image

'Meer geld enige oplossing leraren'

27 augustus 2018
De ideeŽn die de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vrijdag lanceerden om iets te doen aan het groeiende lerarentekort, zijn volstrekt onvoldoende. Dat betoogt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bron: Leidsch Dagblad, 27 augustus 2018
Slob en Van Engelshoven willen de ergste nood in onderwijsland lenigen door zij-instromers, deeltijdstudenten die nog op pabo zitten en werkloze leraren voor de klas te krijgen. Verheggen ziet daar niets in. „Er moet eenvoudig geld bij, en wel zo snel mogelijk. Om het werk weer aantrekkelijk te maken is het nodig dat leraren beter gaan verdienen en minder stress ervaren. Om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met de salarissen in het voortgezet onderwijs is nog 600 miljoen euro nodig", aldus de AOb-voorzitter.


„Leraren verleiden meer te gaan werken, klassen nog groter maken, bevoegdheden overdragen aan stagiaires, het lost allemaal niks op en is niet goed voor de leraren of de kinderen die les krijgen." Zij vindt dat minister Slob al op Prinsjesdag over de brug moet komen met meer geld. „Wanneer hij dan weer begint te vertellen over zijn zorgen zonder met extra geld te komen verliest hij zijn geloofwaardigheid." Slob en Van Engelshoven zeiden vrijdag dat de meeste scholen aan het begin van het schooljaar voor elke klas een leerkracht lijken te hebben gevonden, maar dat ze hun hart vasthouden voor de eerste griepgolf. „Een minister die zich zorgen maakt over griep in een land waar griep elk jaar de kop opsteekt, heeft echt een probleem", sneert VerheggenCommentaar -†Yvo Grote

De Algemene Onderwijsbond verwijst de noodplannen van de onderwijsministers voor de aanpak van het lerarentekort naar de prullenbak. Het onderwijs krijgt een dweiltje toegeworpen om een overstroming te stoppen. Alsof het duo Slob en Van Engelshoven geen benul heeft waar de knelpunten in de klaslokalen werkelijk zitten.

De schamperende reactie van de AOb is terecht. De plannen roepen associaties op met de uitholling eerder van de krijgsmacht, toen militairen maar met houten geweren en pang, pang roepend op de hei moesten oefenen.

Duizenden vacatures op scholen zijn er te vervullen. Volgens de ministers kan dat deels met ongediplomeerden, nog studenten. De gevolgen voor de belasting voor de schooldirecties en de kwaliteit van het onderwijs zijn kennelijk niet meegerekend. De wens is ook de vader van de gedachte om de drop-outs weer aan het werk te zetten. Die mensen zijn eerder niet voor niets uitgevallen en hen opnieuw motiveren gaat echt niet vanzelf.

Het noodplan tegen het lerarentekort is een lapmiddel en biedt aanknopingspunten, maar is geen oplossing. Om te kunnen concurreren op de krappe arbeidsmarkt moet een baan in het onderwijs aantrekkelijker worden gemaakt. Daar moet geld voor komen en geen halfbakken maatregelen.

Bron: Leidsch Dagblad, 27 augustus 2018