Placeholder image

Montessorischool Apollo uit Leiden zet kinderrechten in het zonnetje

07 november 2017
Op vrijdag 3 november vond op het Provinciehuis te Den Haag de opening plaats van het Montessori Europe Congress 2017 met dit jaar als thema: kinderrechten. Montessorischool Apollo uit Leiden Zuidwest was natuurlijk ook van de partij. Niet alleen met het team, maar ook met de kinderen!
Bovenbouwers Nikita en Ivonne presenteerden voor een internationaal publiek van honderden geÔnteresseerden hun nieuwe kinderrecht: Het recht om fouten te mogen maken. In vloeiend Engels legden zij uit waarom dit kinderrecht opgenomen zou moeten worden in het UNICEF Kinderrechtenverdrag. "Door op school aandacht te besteden aan Kinderrechten werken we samen aan het socialer en veiliger maken van de wereld om ons heen. Dat heeft nu zelfs geresulteerd in een belangrijk nieuw kinderrecht. Eentje waarvan wij als leerkrachten en kinderen maar al te goed de grote waarde kennen!", aldus bovenbouwgroepsleiders Pelle Krikke en Wouter Ouwehand.

Naast een nieuw kinderrecht zijn er in Den Haag ook kinderrechtenposters van de bovenbouwers van Montessorischool Apollo gepresenteerd. Kinderen kozen in groepjes een kinderrecht uit en zetten deze middels fraaie posters in het zonnetje. De posters zijn gedurende het hele congresweekend door geÔnteresseerde montessorianen te bewonderen geweest in het Haags Montessori Lyceum. Directeur Antoinette Poldervaart: "Op onze openbare montessori basisschool wordt iedere dag veel aandacht besteed aan het borgen van een veilige leer- en leefomgeving. Die omgeving zien wij als de basis om goed te kunnen leven en leren. Door aandacht te besteden aan kinderrechten trekken we onze visie in een bredere lijn door."

In het kader van het Montessori Europe Congress 2017 hebben we vandaag, 6 november, internationaal bezoek gehad van montessorileidsters uit Turkije, van montessorischool Palet te Istanbul.  Zij waren erg onder de indruk van onze school en hebben veel bruikbare informatie voor thuis weer mee genomen. We zijn door hen uitgenodigd voor een tegenbezoek op hun school met montessori peuterafdeling. Voor Montessorischool Apollo ligt daar weer een uitdaging waar we ons dit jaar op oriŽnteren.