Placeholder image

Idee ‘Sportkids Challenge’ wint Leidse JOGG Challenge 2017

06 november 2017
Een klas die meer beweegt en gezond leeft kun je best belonen, vonden basisscholieren Melle en Bente. En dus bedachten zij een website, waar je met ‘gezonde’ opdrachten punten kunt verdienen, die bijvoorbeeld kunnen worden ingewisseld voor een nieuwe voetbal voor de klas. Met het idee wonnen zij namens hun 8A-klas van basisschool Woutertje Pieterse in Leiden de JOGG Challenge Finale, vrijdag 27 oktober bij Hogeschool Leiden. De finale werd gepresenteerd door Tako Rietveld, bekend van het Jeugdjournaal. (Bron: Nieuwsbrief Hogeschool Leiden, 1 november 2017)
Sportkids Challenge

Namens hun 8A-klas van basisschool Woutertje Pieterse in Leiden bedachten ze een manier om hun schoolgenoten meer te laten sporten en gezond te laten eten. “Daarnaast vindt je op de website de schijf van vijf en tips om gezond te eten,” aldus de bedenkers van de ‘Sportkids Challenge’. De jury roemde de bedenkers ook om hun frisse en enthousiaste presentatie op het podium.

JOGG Leiden

In de vierde JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) Challenge Finale van Leiden streden negen klassen van groep 8 scholieren om het beste idee om leeftijdsgenoten meer te laten bewegen of gezonder te eten. Het was het sluitstuk van een project waarbij basisschoolkinderen met hun idee in drie masterclasses toewerken naar de finale, begeleid door studenten van de Pabo Sportklas van Hogeschool Leiden.

De wedstrijd werd dit jaar georganiseerd door de Pabo Sportklas van Hogeschool Leiden in samenwerking met JOGG Leiden en Alphen aan den Rijn, GGD, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Alphen Beweegt, scholen en kinderopvangorganisaties. JOGG is een landelijk initiatief, gesteund door diverse overheden, universiteiten, landelijke producenten en leveranciers van voedingsmiddelen. Het uitgangspunt is het voorkomen en verminderen van overgewicht en het bevorderen van een gezonde leefstijl.

De Sportklas

Pabo-studenten krijgen bij Hogeschool Leiden de kans om zich te specialiseren in alle aspecten van een (sport)actieve -en gezonde school: de Sportklas. Zij verdienen zo een extra certificaat 'Specialist Sportieve en Gezonde School'. Zo kan betrokkenheid bij bijvoorbeeld de JOGG Challenge onderdeel zijn van het studieprogramma.