Placeholder image

Parkeerboetes bij Leidse school vallen verkeerd bij ouders

16 september 2017
Grote verontwaardiging in Leiden over een parkeerboete bij een school. Een moeder haalt daar haar kind op en vindt bij terugkomst een prent van 99 euro omdat ze fout geparkeerd stond. Die fout erkent ze, maar toch vindt ze de boete onredelijk. Een berichtje erover op Facebook levert een stortvloed aan reacties op. (Bron: www.unity.nu)

‘In eerste instantie dacht ik, jeetje wat dom. Dat had ik toch kunnen zien?’, zegt Lilian Pot. Ze had in de haast en in de regen en storm niet gezien dat ze parkeerde op een plek waar je elektrische auto’s kan opladen. En dat mag niet.

‘Maar later zag ik allemaal geemotioneerde mensen die ook een boete hadden gekregen. Het stormde als een gek en toen dacht ik dit is niet te geloven dit is niet mijn Leiden. Zo ga je toch niet met mensen om?’ Volgens Pot liepen er 5 boa’s boetes uit te schrijven.

De Lorentzschool ligt in een gebied aan de rand van het centrum waar het betaald parkeren nog niet zo lang geleden is ingevoerd, en dus wordt er flink gesurveilleerd door de dienst parkeerbeheer.

CDA-raadslid Joost Blijie mengt zich ook in de discussie op Facebook. Hij schrijft: ‘Wildplakken, straatvuil, fietsen in voetgangersgebieden, overlast, colportage, weesfietsen, we laten het allemaal gebeuren, maar o wee als u uw kind ophaalt bij school. Dan mag u aftikken. Sorry Lilian Pot.’ Het raadslid zou graag zien dat de menselijke maat weer terugkomt als het om parkeren gaat.

De directeur van de Lorentzschool begrijpt de frustratie van veel ouders ook wel, maar snapt ook dat er gehandhaafd moet worden.

Reactie Gemeente Leiden
Vrijdagavond kwam de Gemeente Leiden met een antwoord. "Natuurlijk vindt niemand het leuk om een boete te krijgen.", zegt een woordvoerder van de gemeente "maar regels zijn er niet voor niks. Veelal hebben regels als doel de stad veilig en leefbaar te houden. Foutparkeerders veroorzaken veel ergernis en overlast, mede daarom handhaven we ook zo goed mogelijk.". De gemeente laat verder weten dat ze het niet leuk vinden om boetes uit te moeten delen, maar dat ze daarmee juist de stad leefbaar willen houden.

Ook op geruchten dat ze er geld mee zouden verdienen reageert de gemeente: "Het parkeerverbod is vastgelegd in de Wet Mulder. Mensen die hun auto parkeren op een plek die is aangewezen voor elektrische auto's, worden beboet met een zogenaamde Mulder boete. Deze boete wordt niet geďncasseerd door de gemeente, maar door het CJIB."

Klik hier om het interview te zien.