Placeholder image

Nieuwbouw Teldersschool kan doorgang vinden

21 juni 2017
Vijf scholen in Leiden kunnen nieuwbouw neerzetten of uitbreiden. Doordat de gemeente 12 miljoen euro beschikbaar stelt en een eerder mislukte aanbesteding nu is gelukt, komt er tot 2020 een verhuizingencarroussel op gang. (Bron: Leidsch Dagblad, 20 juni 2017, Janneke Dijke)

Leiden trekt 12 miljoen euro uit om de tekorten aan te vullen in de bouwdepots van het Leonardo College, Vmbo Boerhaavelaan en het Stedelijk Gymnasium. Het bedrag is opgenomen in de kadernota. De gemeenteraad moet hier nog een besluit over nemen.

Het Leonardo College krijgt 3,9 miljoen euro extra voor de nieuwbouw aan de Telderskade, bovenop de 9 miljoen die al gereserveerd was. Vmbo Boerhaavelaan had al 10 miljoen in de portemonnee zitten en krijgt daar 6,5 miljoen bij voor nieuwbouw op de plek van de huidige school. Het Stedelijk Gymnasium krijgt 1,3 miljoen bovenop de eerder toegezegde 3 miljoen voor uitbreiding aan de Fruinlaan.

Ook de nieuwbouw voor de basisscholen Telders en Daltonschool Leiden tussen het Kiljanpad en de Hoflaan kan doorgaan. Via openbare inschrijving is hiervoor een aannemer gevonden. In 2015 mislukte deze aanbesteding, omdat het budget te laag bleek. Daarom hoogde de gemeente het bedrag vorig jaar op met 7 ton naar 5,1 miljoen euro.

Opluchting

Opluchting bij de middelbare scholen die dankzij een extra gemeentelijke donatie met de nieuwbouw of uitbreiding kunnen beginnen.

De nieuwbouwplannen van het Leonardo College stammen uit 2014. Een deel van de noodlokalen van de school is al meer dan elf jaar in gebruik. Het schoolgebouw aan de Noachstraat in Zuidwest is dringend aan vervanging toe. ,,Het is ontzettend fijn dat we nu die school kunnen laten bouwen’’, reageert directeur Wim van der Veer. ,,We hebben al een programma van eisen, we hebben nu ook een budget, dus we kunnen van start.’’

Het Leonardo College krijgt nieuwbouw op de plek van de Teldersschool aan de Telderskade. Deze basisschool verhuist samen met Daltonschool Leiden naar nieuwbouw tussen Hoflaan, Telderskade en Kiljanpad. Daar staat nu nog de voormalige school voor speciaal onderwijs De Marcke. De aanbesteding voor de nieuwe basisschool is net rond, de bouwvergunning is aangevraagd. Volgens plan verhuizen de twee basisscholen er volgend jaar heen. ,,Dat betekent dat wij op 1 januari 2019 kunnen gaan bouwen’’, zegt Van der Veer. ,,Dan kunnen we op 1 januari 2020 open. Het jaar 2018 nemen we voor de voorbereidingen.’’

De school heeft de volledige kavel van de Teldersschool tot zijn beschikking. ,,We gaan ervan uit dat dat past’’, zegt Van der Veer. ,,Ik heb tenminste niet gehoord dat het niet gaat passen. Ik weet nog niet of wij erg de lucht in moeten.’’ De nieuwe Vijf Meihal verrijst aan de overkant van de straat, en niet langer in een pand , maar dat ziet de directeur niet als een probleem. ,,We krijgen een school die beter past met sportvoorzieningen naast de deur. Volgens mij wordt het een pareltje.’’

Vmbo Boerhaave

De bouw van een nieuw pand voor Vmbo Boerhaavelaan begint al veel eerder. Begin volgend jaar wordt het huidige pand gesloopt. De school huist tijdens de bouw in het oude pand van Visser ’t Hooft aan de Vijf Meilaan. De horecaleerlingen zitten daar nu al een deel van de week. Na de zomervakantie verhuizen bouw en elektrotechniek erheen, en na de herfstvakantie nog een paar afdelingen. ,,Voor de kerstvakantie brengen we de rest over’’, vertelt directeur Erik de Boer. ,,Als alles meezit kunnen we het nieuwe gebouw openen in januari 2019.’’ Aan de Vijf Meilaan en op de nieuwe stek aan de Boerhaavelaan gaat de vmbo-school samenwerken met De Thermiek, een school voor kinderen met een lichamelijke en soms verstandelijke beperking.

Stedelijk Gymnasium

Voor het Stedelijk Gymnasium betekent de extra donatie van de gemeente dat de school kan uitbreiden op een manier waarmee de buurt de minste problemen heeft. De school aan de Fruinlaan krijgt twee nieuwe gymzalen die zes meter de grond in zakken, en daarboven acht klaslokalen.

De school wil zo snel mogelijk aan de slag, want de uitbreidingsplannen stammen al uit 2014. Tot de uitbreiding klaar is blijft de dependance aan de Lammenschansweg open. ,,Het wordt gecompliceerd, want terwijl we bouwen blijft de school gewoon draaien’’, zegt rector Bart Vieveen.